食品科学科
研究者氏名 江草 愛
エグサ アイ 通称等の別名 雜賀 愛 所属 日本獣医生命科学大学 部署 応用生命科学部 食品科学科 職名 准教授 学位 博士(農学)(広島大学) J-Global ID 201101091439860911
研究キーワード
骨格筋細胞
,遺伝子欠損(KO)マウス
,イミダゾールジペプチド
,鶏コラーゲン加水分解物
,血管内皮前駆細胞
,SHR
,畜産資源
,循環器
,畜産物利用
,高血圧自然発症ラット
,高血圧
,食品
,血管
,畜産食品学
,食品化学
研究分野
ライフサイエンス / 動物生産科学 /
ライフサイエンス / 動物生産科学 /
ライフサイエンス / 食品科学 / 食品機能化学
受賞
2017年6月
公益財団法人 伊藤記念財団, 伊藤記念財団賞江草(雜賀) 愛
論文
古屋元宏   乙黒美彩   江草(雜賀)愛   柳田藤寿   菊島一人   
日本ブドウ・ワイン学会誌 33(2) 95-104 2022年12月 [査読有り]
Taiken Sakano   Ai Saiga Egusa   Yoko Kawauchi   Jiawei Wu   Toshihide Nishimura   Nobuhiro Nakao   Ayumu Kuramoto   Takumi Kawashima   Shigenobu Shiotani   Yukio Okada   Kenichiro Sato   Nobuya Yanai   
Bioscience, biotechnology, and biochemistry 86(9) 1276-1285 2022年8月 [査読有り]
Imidazole dipeptides (ID) are abundant in skeletal muscle and the brain and have various functions, such as antioxidant, pH-buffering, metal-ion chelation. However, the physiological significance of ID has not been fully elucidated. In this study,...
Jiawei Wu   Ai Egusa   Toshihide Nishimura   
Biochemical and biophysical research communications 612 22-29 2022年7月 [査読有り]
Carnosine and anserine are abundant peptides found in the skeletal muscle and nervous system in many vertebrates. Several in vitro and in vivo studies have demonstrate that exogenously administered carnosine improves exercise performance. Furtherm...
Prodip Kumar Sarkar   Ai Egusa   Mei Matsuzaki   Tomohiro Sasanami   
The Journal of Poultry Science 58(3) 186-191 2021年 [査読有り]
Shota Kawakami   Masaki Michishita   Motoharu Sakaue   Masami Morimatsu   Mitsuki Uemura   Nobuaki Kashiwagi   Marika Maeda   Yukino Machida   Daigo Azakami   Ai S Egusa   Eri Onozawa   Katsumi Ishioka   Masami Watanabe   Yoshikazu Tanaka   Toshinori Omi   Kazuhiko Ochiai   
Oncology letters 20(6) 351-351 2020年12月 [査読有り]
Isocitrate dehydrogenase 1 (IDH1) mutations are common in gliomas, acute myeloid leukemia, and chondrosarcoma. The mutation 'hotspot' is a single arginine residue, R132. The R132H mutant of IDH1 produces the 2-hydroxyglutarate (2-HG) carcinogen fr...
MISC
江草(雜賀) 愛   
養豚の友 641 62-64 2022年8月
江草(雜賀)愛   
養豚の友 640 56-59 2022年7月
江草 愛   
鶏卵肉情報 50(13) 16-18 2020年7月 [招待有り]
江草(雜賀)愛   
アグリバイオ 4(6) 18-22 2020年6月 [招待有り]
江草 愛   
鶏の研究 94(4) 22-26 2019年4月 [招待有り]
書籍等出版物
西村敏英, 浦野哲盟(担当:分担執筆, 範囲:14章 機能性食品(pp.169-181))
アイ・ケイ・コーポレーション 2015年
松石昌典, 西邑隆徳, 山本克博(担当:分担執筆, 範囲:5章 食肉の栄養生理機能 5.3食肉の生体調節機能成分(pp.99-107))
朝倉書店 2015年
扇元敬司, 韮澤圭二郎, 桑原正貴, 寺田文典, 中井裕, 杉浦勝明編(担当:分担執筆, 範囲:第9章 畜産物の機能と安全性-肉・肉製品- (pp.528-531))
講談社 2014年
有原圭三監修(担当:分担執筆, 範囲:第32章 畜肉 ペプチド素材-豚エラスチンペプチド (pp.302-308))
シーエムシー出版 2009年
講演・口頭発表等
International Congress of Meat Science and Technology 2023年8月25日
Ai S. Egusa   Miki Tsuihiji   Kanako Mayumi   Nobuhiro Nakao   
International Congress of Meat Science and Technology 2023 2023年8月21日
江草(雜賀) 愛   
第77回日本栄養・食糧学会大会 2023年5月13日 [招待有り]
笹野有唯   留村泰次   對比地美妃   石田真澄   江草愛   
第130回日本畜産学会大会 2022年9月14日
Ai Saiga Egusa   Nobuhiro Nakao   Nobuya Yanai   Kenichiro Sato   Toshihide Nishimura   
International Congress of Meat Science and Technology 2022 2022年8月22日
所属学協会
American chemical society
産業財産権
大野 勇司 古屋 進之介 江草 愛 西村 敏英 安松 良恵 阿孫 健一 池田 咲子 山下 裕隆
杉瀬 健 溝口 典子 小田原 努 江草 愛 西村 敏英
小田原 努 溝口 典子 杉瀬 健 江草 愛 西村 敏英
溝口 典子 小田原 努 杉瀬 健 江草 愛 西村 敏英
杉瀬 健 溝口 典子 小田原 努 江草 愛 西村 敏英