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食品科学科

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小林史幸

 
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研究者氏名小林史幸
 
コバヤシ フミユキ
URLhttps://kaken.nii.ac.jp/d/r/50460001.ja.html
所属日本獣医生命科学大学
部署応用生命科学部食品科学科食品工学教室
職名准教授
学位博士(生物生産学)(広島県立大学)
ORCID ID0000-0001-6256-5486

研究キーワード

 
加圧二酸化炭素 , 殺菌 , 食品 , マイクロ・ナノバブル , 酒類 , 酵素 , 二酸化炭素 , 殺菌機構 , 細菌 , マイクロバブル , 酵素失活

研究分野

 
  • 農芸化学 / 食品科学 / 

経歴

 
2015年4月
 - 
2019年3月
日本獣医生命科学大学 応用生命科学部食品科学科 講師
 
2010年4月
 - 
2015年3月
日本獣医生命科学大学 応用生命科学部食品科学科 助教
 
2007年4月
 - 
2010年3月
明治大学 研究・知財戦略機構 研究推進員
 

学歴

 
 
 - 
2007年3月
広島県立大学大学院 生物生産システム研究科 生物生産システム専攻
 

委員歴

 
2014年10月
 - 
現在
日本マイクロ・ナノバブル学会  評議員
 

論文

 
Kobayashi Fumiyuki (corresponding author), Odake Sachiko
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY   108 338-343   2019年7月   [査読有り]
Fumiyuki Kobayashi (corresponding author), Sachiko Odake
Journal of Food Science and Technology      2019年1月
© 2019, Association of Food Scientists & Technologists (India). Temperature-dependency on cell membrane injury and inactivation of Saccharomyces pastorianus by low-pressure carbon dioxide microbubbles (MBCO2) was investigated. The number of surv...
Masahiko Tamaki, Fumiyuki Kobayashi, Keisuke Suehiro, Shuichi Ohsato, Michio Sato
JOURNAL OF INTEGRATIVE AGRICULTURE   17(9) 2024-2030   2018年9月   [査読有り]
Tamaki M, Kobayashi F, Ikeura H, Sato M
The plant pathology journal   34(4) 335-340   2018年8月   [査読有り]
Kobayashi Fumiyuki (corresponding author), Odake Sachiko
BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL   134 88-93   2018年6月   [査読有り]
Kobayashi F (corresponding author), Odake S
Biotechnology progress   34(1) 282-286   2018年1月   [査読有り]
H. Ikeura, H. Takahashi, F. Kobayashi, M. Sato, M. Tamaki
Journal of Horticultural Science and Biotechnology   1-8   2017年10月   [査読有り]
© 2017 The Journal of Horticultural Science & Biotechnology Trust The use of microbubbles (MB) can improve the oxygen supply to plants grown under the deep flow technique of hydroponic culture. In a previous study, we compared the growth of koma...
Hiromi Ikeura, Hideaki Takahashi, Fumiyuki Kobayashi, Michio Sato, Masahiko Tamaki
Journal of Plant Nutrition   40 115-127   2017年1月   [査読有り]
© 2016 Taylor & Francis Group, LLC.To provide the necessary oxygen for plant growth, the effectiveness of different generating methods of microbubbles (MB), a gas-water circulation type or a pressurization type (pressurization treatment), was inve...
F. Kobayashi (corresponding author), S. Odake, T. Miura, R. Akuzawa
LWT - Food Science and Technology   71 221-226   2016年9月   [査読有り]
© 2016 Elsevier LtdThe inactivation efficiency of a two-stage system with low-pressure CO2 microbubbles (two-stage MBCO2) on Escherichia coli in physiological saline (PS) and commercial sterilized bovine milk (CBM), and aerobic bacteria in unpaste...
Fumiyuki Kobayashi (corresponding author), Sachiko Odake, Ken Kobayashi, Hiroshi Sakurai
Journal of Food Engineering   171 52-56   2016年2月   [査読有り]
© 2015 Elsevier Ltd. The effect of pressure in the mixing vessel on the inactivation of enzymes and hiochi bacteria and on the change in free amino acid content in unpasteurized sake (UPS) using a two-stage system of low-pressure carbon dioxide mi...

Misc

 
小林史幸
日本獣医生命科学大学研究報告(CD-ROM)   (63) 146-147   2014年12月
小林 史幸, 小竹 佐知子, 早田 保義
ファインケミカル   40(9) 54-62   2011年9月
小林 史幸
日本獣医生命科学大学研究報告   (62) 64-67   2013年12月
小林史幸
三島海雲記念財団年次報告書   2017 40   2017年11月
早田保義, 小林史幸
浦上財団研究報告書   16 150-159   2009年3月
マイクロバブル化した加圧二酸化炭素による食品の非加熱殺菌・酵素失活について
小林史幸
食品機械装置   50 72-79   2013年   [依頼有り]

書籍等出版物

 
Chapter 7, Application of a two-stage system with pressurized carbon dioxide microbubbles for inactivating enzymes and microorganisms in unpasteurized sake and unfiltered beer
小林史幸
Elsevier Inc., UK   2019年   ISBN:978-0-12-815701-5
In “Alcoholic Beverages, Volume 7: The Science of Beverages”, edited by Alexandru Mihai Grumezescu and Alina Maria Holban
Chapter 6, Inactivation of beer yeast by microbubbled carbon dioxide at low pressure and quality evaluation of the treated beer
小林史幸
Nova Science Publishers Inc., NY   2016年   ISBN:978-1-63485-704-8
n “Beer: Production, Consumption and Health Effects”, edited by William H. Salazar
マイクロバブル(ファインバブル・ウルトラファインバブル)のメカニズム・特性制御と実際応用のポイント
小林史幸 (担当:共著, 範囲:第5節第2項食品の殺菌・消毒応用 第6節第1項マイクロバブルが味・香りに及ぼす影響とその評価)
株式会社情報機構   2015年3月   
微細気泡の最新技術Vol.2
小林史幸 (担当:共著, 範囲:第2編第3章第3節二酸化炭素マイクロバブルによるビール酵母の活動抑制)
株式会社エヌ・ティー・エス   2014年8月   
食品分野における非加熱殺菌技術
小林史幸 (担当:共著, 範囲:第3講マイクロバブル化した加圧二酸化炭素を用いた非加熱殺菌技術)
株式会社エヌ・ティー・エス   2013年11月   ISBN:978-4-86469-083-6

講演・口頭発表等

 
Inactivation of beer yeast by pressurized carbon dioxide microbubbles and its mechanism analysis
F. Kobayashi, S. Odake
13th International Congress of Engineering and Food   2019年9月   
二酸化炭素マイクロバブルによるα-アミラーゼの失活および高次構造の変化
小林史幸, 中島理沙, 奈良井朝子, 小竹佐知子
日本食品工学会講演要旨集   2019年8月   
米菓の咀嚼中における味、風味の評価検討
野村和代, 鷲尾英明, 小林史幸, 小竹佐知子
日本味と匂学会   2018年10月   
Pasteurization and changes of casein in bovine milk by low-pressure carbon dioxide microbubbles
F. Kobayashi, S. Odake, T. Miura and R. Akuzawa
IDF world Dairy Summit 2018   2018年10月   
小林史幸, 金平直, 小竹佐知子
日本食品工学会年次大会講演要旨集   2018年7月25日   
加圧二酸化炭素マイクロバブル殺菌における各種処理条件の影響
小林史幸, 佐藤元紀, 金平直, 小竹佐知子
日本食品工学会年次大会講演要旨集   2017年8月   
北山釆奈, 小林史幸, 小竹佐知子
日本官能評価学会誌   2017年4月15日   
ウォータージェット加工による食品の切断
小林史幸, 澤田明久, 新谷進, 和泉幸夫, 小竹佐知子
日本食品科学工学会関東支部大会   2017年3月   
二酸化炭素マイクロバブルによるSaccharomyces pastorianusの殺菌におけるエタノールの影響
白井陽昭, 小林史幸, 小竹佐知子
日本食品科学工学会関東支部大会   2017年3月   
低加圧二酸化炭素マイクロバブルの乳加工への応用
栗原光司, 小林史幸, 小竹佐知子, 三浦孝之, 阿久澤良造
日本食品科学工学会関東支部大会   2017年3月   

所属学協会

 
日本マイクロ・ナノバブル学会 , 日本食品工学会 , 日本農芸化学会 , 日本食品科学工学会

競争的資金等の研究課題

 
二酸化炭素マイクロバブルの乳加工への適用
日本獣医生命科学大学: 特色ある研究
研究期間: 2018年8月 - 2019年2月    代表者: 小林史幸
Pasteurization and changes of casein in bovine milk by low-pressure carbon dioxide microbubbles
公益財団法人日本科学協会: 2018年度海外発表促進助成
研究期間: 2018年10月 - 2018年10月    代表者: 小林史幸
低加圧二酸化炭素マイクロバブルで生じる微生物細胞膜の損傷メカニズムの解析
公益財団法人 三島海雲記念財団: 平成28年度学術研究奨励金【自然科学部門】
研究期間: 2016年8月 - 2017年7月    代表者: 小林史幸
文部科学省: 科学研究費補助金(基盤研究(C))
研究期間: 2013年 - 2015年    代表者: 小林 史幸
文部科学省: 科学研究費補助金(若手研究(B))
研究期間: 2011年 - 2012年    代表者: 小林 史幸