トップページ > 応用生命科学部> 食品科学科 

食品科学科

研究者リスト >> 三浦孝之
 

三浦孝之

 
アバター
研究者氏名三浦孝之
 
ミウラ タカユキ
所属日本獣医生命科学大学
部署応用生命科学部 食品科学科 乳肉利用学教室
職名准教授
学位博士(農学)(北海道大学)

研究キーワード

 
畜産食品 , 乳科学

研究分野

 
  • 農芸化学 / 食品科学 / 
  • 畜産学・獣医学 / 畜産学・草地学 / 

経歴

 
2017年4月
 - 
現在
日本獣医生命科学大学 応用生命科学部 准教授
 
2012年4月
 - 
2017年3月
日本獣医生命科学大学 応用生命科学部 講師
 
2006年4月
 - 
2011年3月
日本獣医生命科学大学 応用生命科学部 助教
 

学歴

 
2002年4月
 - 
2005年9月
北海道大学大学院 農学部 博士課程 修了 
 
2000年4月
 - 
2002年3月
酪農学園大学大学院 修士課程 修了  
 

論文

 
大豆及び小豆の煮汁を利用した新規チーズの製造について
三浦孝之、高久美樹、青木哲也、阿久澤良造
日本食品科学工学会   64(3) 157-161   2017年   [査読有り]
Takayuki Miura, Kaori Tokumaru, Ryozo Akuzawa
Food Science and Technology Research   21 353-357   2015年1月
Copyright © 2015, Japanese Society for Food Science and Technology. The application of cooking water abundant in phenolic compounds, obtained from cooking three types of beans (black soybean, yellow soybean and adzuki bean) and chestnut inner shel...
Shun Yamaguchi, Takayuki Miura, Asami Baba, Ryozo Akuzawa
International Dairy Journal   23 86-90   2012年4月
Active acid phosphatase (AcP), 37kDa, was completely separated from the purified lactoferrin fraction of bovine milk (LF-rich fraction). The N-terminal amino acid sequence of the 37kDa molecule had 84% homology with bovine uteroferrin (Uf)-like pr...
三浦孝之, 阿久澤良造
日本乳酸菌学会誌   22(2) 93-99   2011年7月   [査読有り]
Takayuki Miura, Kanako Ono, Tomoe Izumi, Ryozo Akuzawa
International Dairy Journal   20 67-71   2010年2月
The aim of this study was to determine the principal active molecules in the acid phosphatase (AcP) fraction of skim milk origin using immunostaining and AcP staining. The AcP fraction was separated from skim milk at 0.38 m NaCl using carboxymethy...

Misc

 
Ryozo Akuzawa, Takayuki Miura, Hiroshi Kawakami
Bioactive Components in Milk and Dairy Products   215-233   2009年12月
Fermented Milk, Asian Fermented Milks
三浦孝之
Encyclopedia of Dairy Science 2nd Edition   507-511   2009年

競争的資金等の研究課題

 
乳製品の品質に関わる研究