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理工学部 教員紹介

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原節子

 
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研究者氏名原節子
 
ハラ セツコ
URLhttps://kaken.nii.ac.jp/d/r/20095938.ja.html
所属成蹊大学
部署理工学部 物質生命理工学科
職名客員教授
学位工学博士(成蹊大学)

研究キーワード

 
機能性脂質 , 酸化防止剤 , 電位差滴定法 , 過酸化物価 , 過酸化脂質

研究分野

 
  • 複合化学 / 生体関連化学 / 脂質化学 食品化学

論文

 
機能性乳脂代替物の酵素的調製と酸化安定性評価
小谷康祐 山本幸弘 原節子
J.Oleo Sci.   64(1) 275-281   2015年1月   [査読有り]
n-3系高度不飽和脂肪酸含有リン脂質の酵素的調製
山本幸弘、水田絵理、原節子
J.Oleo Sci.   63(12) 1275-1281   2014年12月   [査読有り]
山本幸弘、檜山真一郎、高瀬嘉彦、門脇章夫、原節子
J.Oleo Sci.   63(9) 893-902   2014年9月   [査読有り]
石川翔太、丸山惇、山本幸弘、原節子
J.Oleo Sci   63(3) 303-308   2014年3月   [査読有り]
山本幸弘、井森悠佳、原節子
J.Oleo Sci.   63(1) 31-37   2014年1月   [査読有り]

Misc

 
閑田 文人, 井森 悠佳, 原 節子
日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiy◆U014D◆ shokury◆U014D◆ gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science   64(1) 3-10   2011年2月
閑田 文人, 原 節子
日本栄養・食糧学会誌   63(5) 219-226   2010年
本研究では酵素的アシル基変換反応によりオリーブ油に共役リノレン酸 (CLN) またはα-リノレン酸 (LN) を約30%組み込んだ共役型油脂 (CLN-TAG) と非共役型油脂 (LN-TAG) をそれぞれ調製し, それらに対するフェノール性化合物の酸化防止能について比較検討を行った。その結果, CLN-TAGに対しトコフェロール, セサモール, エピガロカテキンガレート (EGCG), ケルセチンの4種の水素ラジカル供与型の酸化防止剤は酸化防止効果を示し, それらの効果はDPPHラジカル...
閑田 文人, 原 節子
成蹊大学理工学研究報告   46(2) 99-106   2009年12月
奥山 由梨, 閑田 文人, 原 節子
成蹊大学理工学研究報告   46(1) 19-24   2009年6月
原 節子
オレオサイエンス = / Japan oil chemists' society   3(1) 60-61   2003年1月
戸谷 洋一郎, 原 節子
オレオサイエンス = / Japan oil chemists' society   2(8)    2002年8月
原 節子, 戸谷 洋一郎
オレオサイエンス = / Japan oil chemists' society   2(1) 13-17   2002年1月
山岡 正和, 原 節子
オレオサイエンス = / Japan oil chemists' society   1(3) 290-291   2001年3月
原 節子, 曽根 環, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   49(9) 937-943   2000年9月
The Antioxidative activity of nitrogen-containing phospholipids for emulsifying polyunsaturated oil was evaluated using phosphatidylcholine (PC) and phosphatidylethanolamine (PE) at different pH, and the antioxidation mechanism of the phospholipid...
原 節子, 川本 元裕, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   49(7) 713-717   2000年7月
A highly sensitive and accurate method for determining soap in refined edible oil was established using an automatic titrator as an alternative to the official soap determination method prescribed by the Japan Oil Chemists' Society (JOCS). The pre...
戸谷 洋一郎, 原 節子
化学工学   63(3) 154-157   1999年3月
戸谷 洋一郎, 原 節子
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   47(10) 1043-1051   1998年10月
Lipid oxidation is a major problem in quality control of oil and fat, oil-containing products, and even in lipid metabolism. Unsaturated lipids form hydroperoxides as the major primary products in their early autoxidation process, followed by prod...
鎌田 正純, 原 節子, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   47(1) 51-56   1998年1月
We have tried to prepare phosphatidylserine (PS) using phosphatidylcholine (PC) concentrated soybean phospholipid (PC-90) which was composed of 90% PC and 10% phosphatidylethanolamine (PE), and serine by the transphosphatidylation with phospholipa...
武内 将, 原 節子, 日比野 英彦, 田中 幸久, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   46(12) 1489-1494   1997年12月
The autoxidative behavior of polyunsaturated triacylglycerol (TG), phospholipid (PL) and their 3 : 1 mixture was examined, since salmon egg oil consisting of TG and PL was previously found to be much more stable than salmon oil consisting only of ...
種 和彦, 原 節子, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   46(7) 785-790   1997年7月
Repeated transesterification of tuna orbital oil with polyunsaturated fatty acid (PUFA) consists of 90% docosahexaenoic acid (DHA) and icosapentaenoic acid (EPA) was examined to prepare physiologically beneficial polyunsaturated triacylglycerol (P...
中里 昌幸, 原 節子, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   46(7) 791-795   1997年7月
Polyunsaturated phospholipid was prepared by the transacylation of soy phospholipid with polyunsaturated monoacylglycerol comprised primarily of docosahexaenoic acid (DHA) and icosapentaenoic acid (EPA) using microbial lipase from Candida cylin...
武内 将, 原 節子, 日比野 英彦, 田中 幸久, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   46(6) 641-647   1997年6月
The antioxidative effect of astaxanthin on salmon egg phospholipid and salmon triacylglycerol, abundantly present in n-3 polyunsaturated fatty acids, was examined by monitoring peroxide value (PV), carbonyl value (CV), and remnant ratios of...
原 節子, 河野 善行, 青山 稔, 阿部 秀一, 磯部 次男, 角田 素子, 栗山 健一, 中村 和弘, 平田 芳明, 三宅 裕子, 渡辺 洋一
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   46(6) 671-682   1997年6月
A novel method using isooctane was established for determining the peroxide value (PV), widely used as basis for assessing the rancidity of oil and fat. This was done through the collaboration of 10 research organizations by potentiometry using an...
武内 将, 原 節子, 戸谷 洋一郎, 日比野 英彦, 田中 幸久
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   46(2) 175-181   1997年2月
Autoxidative behavior of salmon egg oil, abundant in polyunsaturated phospho-lipid, was compared with that of euphausiid and salmon oils. Salmon egg and euphausiid oils were much more stable than salmon oil toward autoxidation at 30°C, since the f...
渡邊 将人, 原 節子, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   46(1) 21-27   1997年1月
The antioxidative activity and synergistic effects toward mixed tocopherol (Toc) of phosphatidylcholine (PC), phosphatidylethanolamine (PE) and PC concentrated phospholipid (PC-70) prepared from soy phospholipid were investigated using an emulsify...
小川 博史, 辻 宏明, 瀬戸 明, 原 節子, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   45(12) 1327-1332   1996年12月
The antioxidative activity and synergistic effect for tocopherol of spermine which is one of the typical polyamine in nature were studied using polyunsaturated oil as an autoxidized substrate.<BR>As a result, spermine itself has no antioxidative a...
鎌田 正純, 原 節子, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   45(11) 1255-1259   1996年11月
The hydrolysis of soybean phospholipid comprised of phosphatidylcholine (PC), phosphatidylethanolamine (PE), phosphatidylinositol (PI) and phosphatidic acid (PA) by a phospholipase C from Bacillus sp. was studied under various conditions.<B...
鎌田 正純, 原 節子, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   45(4) 341-345   1996年4月
Optimal conditions for the quantitative hydrolysis of phosphatidylcholine (PC) into 1, 2-diacylglycerol (DG) were determined using little characterized phospholipase C from Bacillus sp., The hydrolysis ratio in a two-phase medium with solve...
山下 博司, 原 節子, 戸谷 洋一郎
日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society   45(1) 45-50   1996年1月
Fatty acid selectivity of 4 kinds of microbial lipases for esterification were evaluated by using different fatty acids and glycerol. Those lipases such as lipase OF from Candida cylindracea, lipozyme from Mucor miehei, lipase F from...
小川 博史, 原 節子, 戸谷 洋一郎
油化学   44(12) 1055-1059   1995年12月
The oxidative stability of unsaturated lipids generally decreases with increase in unsaturation. Highly unsaturated fatty acids such as docosahexaenoic acid (22 6 n-3, DHA) and icosapentaenoic acid (20 5 n-3, EPA) are thus more easil...
肥田野 尚子, 鎌田 正純, 原 節子, 戸谷 洋一郎
油化学   44(11) 991-996   1995年11月
The specificity of phospholipase D prepared from fresh cabbege leaves toward alcohols wasevaluated by transphosphatidylation between phosphatidylcholine (PC) and 15 different alcoholswith double bond or cyclic structures.<BR>Based on the conversio...
瀬川 丈史, 鎌田 正純, 原 節子, 戸谷 洋一郎
油化学   44(1) 36-42   1995年1月
The antioxidative and synergistic effects of nitrogen-containing phospholipids such as phosphatidylcholine (PC), phosphatidylethanolamine (PE), phosphatidyl-N-methylethanolamine (PMME), phosphatidyl-N, N-dimethylethanolamine (...
肥田野 尚子, 鎌田 正純, 原 節子, 戸谷 洋一郎
油化学   44(1) 49-55   1995年1月
The alcohol specificity of phospholipase D prepared from fresh cabbege leaves was evaluated by transphosphatidylation between phosphatidylcholine (PC) and 22 different alcohols, which were not only primary, secondary, and tertiary alcohols having ...
鎌田 正純, 原 節子, 戸谷 洋一郎
油化学   43(8) 627-632   1994年8月
Optimum conditions were determined for the preparation of phosphatidylethanolamine (PE), phosphatidyl-N-methylethanolamine (PMME), and phosphatidyl-N, N-dimethylethanolamine (PDME) from phosphatidylcholine (PC) concentrated so...
竹下 安日児, 米山 智, 田辺 智志, 三木 繁久, 荒川 彰子, 飯村 和夫, 鹿間 辰夫, 清水 義徳, 鈴木 修武, 田中 章夫, 原 節子
油化学   43(7) 586-596   1994年7月
瀬川 丈史, 原 節子, 戸谷 洋一郎
油化学   43(6) 515-519   1994年6月
The antioxidative and synergistic effects of glycerophospholipids (PL) such as phosphatidylcholine (PC), phosphatidylethanolamine (PE), phosphatidylglycerol (PG), and phosphatidil-inositol (PI) were investigated using fish oil as a substrate at 30...
原 節子, 黒田 葉子, 中川 信介, 戸谷 洋一郎
油化学   43(1) 18-22   1994年1月
The potentiometric method for determining peroxide value (PV) was modified by substituting an isooctane-acetic acid (1 : 4) mixture for a chloroform-acetic acid (2 : 3) mixture as the solvent, without loss of analytical precision and with increase...
原 節子
油化学   42(8) 576-577   1993年8月
鎌田 正純, 原 節子, 戸谷 洋一郎
油化学   42(4) 297-301   1993年4月
The optimum conditions for quantitative conversions of phosphatidylcholine (PC) concentrated soy phospholipid into phosphatidic acid (PA) or phosphatidylglycerol (PG) were examined with crude phospholipase D prepared from fresh cabbages.<BR>The re...
豊島 尊, 原 節子, 戸谷 洋一郎
油化学   42(1) 30-35   1993年1月
Fish oils such as sardine oil, icosapentaenoic acid concentrated oil (EPA-25) and docosahexaenoic acid concentrated oil (DHA-20) were transesterified with polyunsaturated fatty acids (PUFA) prepared from the original oils by low temperature crysta...
戸谷 洋一郎, 原 節子
油化学   41(9) 829-833   1992年9月
It has been passed many years since much interests were paid on lipid hydroperoxidation in some research fields such as foods, medicines, cosmetics and their related industries. During these decades, there are many reports on development and modif...
原 節子, 岡田 規男, 日比野 英彦, 戸谷 洋一郎
油化学   41(2) 130-135   1992年2月
The autoxidation of certain polyunsaturated triglycerides (PUFA-TG) such as fish oils was inhibited effectively by the addition of 5 % soybean phospholipids (PL) to PUFA-TG used as a substrate. The antioxidative effect of PL became greater with in...
下志万 千鶴子, 赤井 英子, 坪野 郁子, 橋野 泰子, 橋本 和恵, 古野 律子, 矢野 恭子, 原 節子, 戸谷 洋一郎, 松尾 登
調理科学   14(2) 135-138   1981年5月
原 節子, 戸谷 洋一郎, 松尾 登
成蹊大学工学部工学報告   19 1457-1458   1975年3月

書籍等出版物

 
油脂・脂質・界面活性剤データブック
原節子 (担当:分担執筆)
丸善   2012年   
米ぬか油脱臭スカムに含まれるスクワレンと植物ステロールの新規分画法
山本幸弘、原節子 (担当:分担執筆)
In Tec   2011年   
食品の化学物質危害防止ハンドブック
原節子 (担当:分担執筆)
サイエンスフォーラム   2009年   
油脂・脂質の基礎と応用-栄養・健康から工業まで¥
原節子 (担当:分担執筆)
日本油化学会   2005年   
エキスパート管理栄養士養成シリーズ 生化学
原節子 (担当:分担執筆)
化学同人   2004年