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研究者業績

研究者リスト >> アスマンシュ シュテファニー
 

アスマンシュ シュテファニー

 
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研究者氏名アスマンシュ シュテファニー
 
 
URLhttps://kaken.nii.ac.jp/d/r/10400441.ja.html
所属兵庫県立大学
部署国際商経学部
職名教授
学位文学博士(ハンブルク大学)
科研費研究者番号10400441
J-Global ID201501056864479783

研究キーワード

 
食文化 ,コンタクト・ゾーン ,社会学 ,グローバル化 ,文化人類学 ,ソフト・パワー

研究分野

 
  • 人文・社会 / 文化人類学、民俗学 / 
  • 人文・社会 / 社会学 / 

経歴

 
2019年4月
 - 
現在
兵庫県立大学 国際商経学部 教授 
 
2014年4月
 - 
2019年3月
北海道大学 大学院メディア・コミュニケーション研究院 特任教授 
 
2011年8月
 - 
2014年8月
Albert-Ludwigs-University Freiburg im Breisgau  非常勤講師 
 
2013年11月
 - 
2014年3月
ハンブルク大学 アフリカ・アジア研究所 Guest Professor 
 
2010年10月
 - 
2014年3月
秋田大学 教育文化学部 准教授 
 

学歴

 
1998年4月
 - 
2003年12月
ハンブルク大学 アフリカ・アジア研究所 博士課程
 
1999年10月
 - 
2001年3月
同志社大学 商学部 特別学生(博士課程)
 
1990年10月
 - 
1997年10月
ハンブルク大学 東洋学部 修士課程(日本研究、歴史、政治学)
 

受賞

 
2019年2月
北海道大学, 教育研究総長表彰
アスマンシュテファニー 
 

論文

 
 
ASSMANN   STEPHANIE   
Coates, Jennifer, Lucy Fraser and Mark Pendleton. Eds. The Routledge Companion to Gender and Japanese Culture   157-167   2020年   [査読有り][招待有り]
 
アスマン・シュテファニー   
Eds. Jörg Dürrschmidt and York Kautt, Globalized Eating Cultures. Mediation and Mediatization, Palgrave Macmillan.   53-68   2019年   [査読有り][招待有り]
 
アスマン・シュテファニー   
Ed. Katarzyna J. Cwiertka and Ewa Machotka, Consuming Life in Post-Bubble Japan. A Transdisciplinary Perspective. Consumption and Sustainability in Asia Book Series, Amsterdam University Press.   49-67   2018年   [査読有り][招待有り]
 
アスマンシュテファニー   
Gastronomica. The Journal of Critical Food Studies   17(3) 1-3   2017年8月   [査読有り]
 
アスマンシュテファニー   
Gastronomica. The Journal of Critical Food Studies   17(3) 15-23   2017年8月   [査読有り]

MISC

 
 
ASSMANN   STEPHANIE   
Food and Foodways. Explorations in the History and Culture of Human Nourishment      2020年5月   [招待有り]
 
 
アスマンシュテファニー   
Soziologiemagazin      2017年4月   
Workshop Report: Envisioning the Future of Food Across North-South Divides: Transregional Food Networks and Movements, Transregional Studies, December 1 - 3, 2016.
 
アスマンシュテファニー   
H-Soz-Kult      2017年2月   
 
アスマンシュテファニー   
Informationen des Akademischen Arbeitskreises Japan - Minikomi   86 11-18   2017年1月   [査読有り]

書籍等出版物

 
 
アスマンシュテファニー(担当:編集)
Gastronomica. The Journal of Critical Food Studies   2017年8月      
 
アスマン・シュテファニー(担当:編集)
London: Routledge   2015年6月      
 
アスマン・シュテファニー(担当:共編者(共編著 者))
Champaign: University of Illinois Press   2010年11月      
 

講演・口頭発表等

 
 
Culinary Politics: The Revival of Shokuiku in Japan
アスマンシュテファニー   
日本アジア研究学会   2018年7月1日   
 
The Concept of Authenticity: Washoku as Culinary Politics
アスマンシュテファニー   
APSafe Conference in Collaboration with EURSafe   2018年5月11日   
 
Food Education in Rural Japan. Sustaining Local Communities through Life Politics
アスマンシュテファニー   
Association for Asian Studies Annual Conference   2018年3月25日   
 
Life Politics and Community Engagement in Rural Japan: Culinary Education and Entrepreneurism
アスマンシュテファニー   
Urban Ethics: Conflicts Over the ‚Good’ and Proper Life in Cities   2018年1月18日   
 
Promoting Culinary Heritage: The Food Education Campaign in Japan
アスマンシュテファニー   
Culinary Nationalism in Asia   2017年4月1日   

担当経験のある科目(授業)

 
2020年4月
 - 
現在
多文化コミュニケーション論 (兵庫県立大学)
2020年4月
 - 
現在
日本社会論 (兵庫県立大学)
2019年10月
 - 
現在
文化人類学 (兵庫県立大学)
2019年10月
 - 
現在
社会学 (兵庫県立大学)
2015年4月
 - 
2019年3月
Consumption in Japan (Hokkaido University)

所属学協会

 
 
   
 
日本社会学会
 
   
 
日本文化人類学会
 
   
 
American Anthropological Association (AAA)
 
   
 
American Association of Asian Studies (AAS)
 
   
 
European Association for Japanese Studies (EAJS)

共同研究・競争的資金等の研究課題

 
 
日本における食品ロスを減らす:消費行動の分析
Japan Society for the Promotion of Science (JSPS): 
アスマンシュテファニー 
研究期間: 2019年4月 - 2021年3月
 
研究期間: 2010年 - 2014年